Jag älskar hallon. Så Alla Hjärtans-menyn avslutades med  hallonmousse. Jag hittade inspiration till det här receptet i ett recept signerat Daniel Roos, chefskonditor på Operakällaren i Stockholm.

Under min tid i Sveriges mästerkock, så hann jag, Linda och Ingrid med en dags praktik på Operakällaren. Köksmästare André Wessman tog väldigt bra hand om oss och vi fick hacka lök, spritta ärtor, skala körsbärstomater och smaka Albatryffel i sann fine dining-anda. Mer om det i annan blogg.

Chefskonditorn Daniel Roos, gav oss handfasta tips på hur man lyckas med desserten och jag måste säga att mitt mousse blev fantastiskt gott…MEN mina flarn har en väldigt lång bit kvar tills jag uppnår något som ens liknar Roos-status. Jag frågade Daniel om vad jag gjort för fel.

Hej Pernilla!
Svårt att säga varför dina flarn inte blir bra. Pröva sänk tempen något och baka dom längre :-) risken är om du bakar dom för varmt att kanterna blir brända men dom blir råa i mitten.
Lycka till mvh Daniel

Tack Daniel för tipset!

Varsågoda!
HALLONMOUSSE MED HONUNGSFLARN
2 pers

 

250 g frysta hallon
2 gelatinblad
½ dl socker
1,6 dl lättvispad grädde
Färska hallon till garnering

GÖR SÅ HÄR
1 Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.
2 Mixa hallonen till en puré. Sila bort kärnorna.
3 Koka hälften av purén med sockret.
4 När det kokat upp, krama ur vattnet ur gelatinbaldet och tillsätt gelatinet och resten av purén. Låt svalna.
5 Vispa grädden lätt och blanda i den försiktigt i purén.
6 Fördela i små glasskålar. Ställ i frysen tills servering.
7 När du ska servera moussen, ställ glasskålarna i varmt vatten, så att de släpper från skålen. Stjälp upp på tallrik, garnera med färska hallon, flarn och pudra över florsocker.

HONUNGSFLARN
25 g smör
1 äggvita
75 cl honung
25 cl florsocker
25 cl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1Sätt ugnen på 160 grader.
2 Smält smör. Låt svalna.
3 Blanda äggvita, florsocker och honung.
4 Blanda i smält smör i ägg-socker-och honungsblandningen
5 Tillsätt mjölet.
6 Stryk ett tunt lager av smeten på ett bakplåtspapper och forma dina flarn som du vill.
7 Baka flarnen i fem minuter i ugnen.