Jag är på väg till Gävle. Förväntansfull och väldigt nervös. Nu finns det ingen återvändo.  Sveriges Mästerkock här kommer jag!

Fyrtio amatörkockar ska mötas, stötas, kritiseras, laga mat och tävla om fjorton finalplatser i Stockholm. Jag har sagt till mig själv att ge mig fan på att komma till finalen. Bara jag kommer dit så är allt ok. Allt annat är bonus….(intalar jag mig, men inser att jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna).

Vi samlas i ett hus bredvid en stor gasklocka där inspelningen ska vara. Fyrtio förväntansfulla matlagare från hela Sverige. Det bildas grupper vid de runda borden. Alla som känner igen varandra från sina auditions hamnar vid samma bord.

Skåningarna småsnackar. Fredrik från Malmö. Känner igen den store killen med keps, Andreas och den unge charmören Maximilian från Helsingborgsaudition. Och Annika från Höllviken. Stockholmarna coolsnackar men vad är det MED Göteborgare?! Vi andra bleknar i jämförelse med Götet-bordet.  Där är det lek och glam i sann Kålle-å-Ada-anda. Non stop.

Jag sätter mig vid Norrlänningarna. Skönt, känner jag som nog är mer norrländsk än göterborsk. Här är det lugnt. Träffar Ingrid och Linda från Umeå. Två härliga tjejer med fötterna på jorden. Får låna Ingrids laddare, eftersom jag glömde min hemma. Ingrid lånar ett hårband av mig, eftersom hon glömde sitt hemma.

Sedan väntar vi. Väntar och väntar och väntar. Ingen vet vad som ska hända och det vilar en mycket hemlighetsfull stämning över produktionsteamet. Spekulationerna är igång. Vad ska vi göra härnäst? Det pirrar i hela kroppen.

Plötsligt blir vi kallade till genrep i Gasklockan. För första gången får vi se inspelningsplatsen. Imponerande! Vi tränar lite på att göra entré, se oss omkring ”wowa” inför vad vi ser och lära känna kamerorna. Det är många kameror. Överallt. En gigantisk krankamera sveper över oss likt en flygande skräcködla. En annan kamera liknar Darth Vader. Det är lite SiFi över det hela. Man känner sig iaktagen var man än befinner sig. Tur att man är van….

På kvällen tuppar jag av på vandrarhemmet.Jag är mycket spänd inför morgondagen och försöker sova. Någon snarkar i rummet under mig.

Gävle Dag 2

Första tävlingsdagen. Juryn gör entré. Seriösa, buttra, allvarliga. Respekt! känner jag och nu börjar det kännas Tävling! In genom dörren kör plötsligt en lastbil och släpper av säckvis med lök. Har aldrig sett så mycket lök i hela mitt liv. Lökhackartävling. Lyckas man här, går man direkt till sista delfinalen innan Stockholm.

Uppställning vid köksbänkarna. Jag står längst bak, längst ner. Jag är så nervös att jag darrar. Händerna skakar. Signalen går. Sätt igång och hacka! Men hur i helskotta kan jag plötsligt sönderanalysera hur man hackar en lök?! Jag har hackat lök i trettio år! Kör för tusan! HACKA!

Jag hackar lugnt och metodiskt och försöker inte lyssna på de andras hackande. Kör de kockhackning – snabbt, fint, med ena handen på löken? Jamie Oliver-style? Det gör inte jag. Hjälp! Löken spretar. Skit samma! Jag måste koncentrera mig och INTE bry mig om de andra. Gör som du alltid gjort! HACKA LÖK!

Knivarna är svinvassa. Har aldrig hackat lök med en sådan vass kniv förut.  Hemma är de lagom IKEA-slöa. Gäller att hålla fingrarna i styr. Två sjuksköterskor står stand by för att plåstra om alla blödande mästerkockar. Blodet flyter omkring mig och jag försöker hålla tungan rätt i mun och fingertopparna  rätt på skärbrädan.

Jag klarar mig till sluttampen när den vassa kniven snabbt skär en skåra i fingret och jag får plåstras om ordentligt innan jag rusar tillbaka till lökhackningen. Fokus! Fokus!.

Jag är så fokuserad att jag blir smått irriterad när någon klappar mig på axeln. ”Lägg av…jag hackar lök!” tänker jag. Men inser då att det är Markus som klappar och tar ut mig!  Wooooow! Jag går automatiskt vidare till den sista utslagningstävlingen inför finalen i Stockholm.

Vis hörs nästa vecka!

Pernilla

9 svar

 1. snyggt hackat, men hade ju velat se mer av dig. väntar med spänning på nästa veckas avsnitt. Kram!

 2. Vilken hacker du är! Jag är impad – och följer med brinnande intresse. Så jäkla stort lycka till, mästerkock!

 3. Hej,
  du som var med – vad händer med all mat efter programmet? Kastas den?

  Lycka till!
  // Johan

  1. Hej Johan! Maten i programmet tas till vara och äts upp och mycket av maten går till Stadsmissionen. Inget slängs i onödan:)
   Pernilla

 4. Jag tyckte det var skönt att du gick vidare med en gång, så man kunde slappna av :)

 5. Hej Pernilla! Önskar dig all lycka i ditt hackande och resten framförallt! Håller tummarna för dig inför finalen.
  Kram Bodil

Kommentarer är stängda.