Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Sveriges Mästerkock – Audition i Helsingborg | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Sveriges Mästerkock – Audition i Helsingborg

Print Friendly, PDF & Email

Premiären avklarad! Kort men naggande gott.  This is the true story….

SVERIGES MÄSTERKOCK – Audition dag 1 i Helsingborg

Idag kliver jag ur skafferiet. Det är audition för TV 4:s storsatsning Sveriges Mästerkock och jag har sökt.

Jag har lagat mat i över trettio år och det känns som om jag inte har något val. Kanske mamma har något med den känslan att göra. Är det någon som inspirerat mig att laga mat, så är det hon. Och efter hennes hastiga bortgång i somras, dök möjligheten upp att söka Sveriges Mästerkock. ”Just do it” hörde jag henne viska.

Jag och min sambo kör i god tid till Helsingborg för att hamna långt fram i kön. Det är total mjölkdimma ute och vi får köra långsamt. När vi kommer fram, har en liten tapper skara på tre personer samlats vid ingången. Skåningar med kylväskor och matkorgar i högsta hugg, hungriga på att gå vidare i tävlingen. Har de inte väldigt många plastlådor…och färska kryddor…orospirr i magen. Vietnamesisk nudelsallad…. Är jag för enkel?

Jag blir nr fyra i kön. Skönt. Då kan jag åka hem snabbt….Känns nämligen som jag är ute på väldigt djupt vatten. Det här är helt overkligt. Jag famlar utanför min ”comfort zone”. Ska jag tävla i matlagning….?!

Förhoppningsfulla amatörkockar på rad i Helsingborg

Matlagarskaran blir fler och fler. En brokig grupp från när och fjärran som till sist har format en lång kö längs piren i Helsingborg. Efter några filmtagningar utomhus får vi fylla i lappar med info om oss själva. ”Har du några kul partytricks?” Hm… ”Gör en mean Maria Montazami” skriver jag för att ha något att komma med. Är inte mycket för korttrix, roliga historier eller andra fysiska omöjligheter. Får väl bräka på Västeråsiska om jag måste eftersom jag är född där. Verkar ju gå hem i stugorna.

Jag tyyyycker ju att maaaatlagning äääär vääääldigt rooooligt (på släpig Västeråsiska)

Vi samlas i ett stort rum i väntan på att träffa juryn för att presentera vår mat. Det är inte kockjuryn utan Produktionsbolaget (Meter film & television)som ska göra ett första urval. Hm…är vi bra tv? Ja…efter elva år framför kameran är jag inte rädd för dem. Kamerorna alltså. Produktionsbolaget är mycket mer skrämmande….

När det är min tur, lägger jag upp nudelsalladen på svart tallrik och dekorerar den med chili, nötter, koriander och limeskiva. Sedan in till juryn tillsammans med tre andra.

Jurymat?

Vid bordet sitter fyra personer och studerar oss noga. Vi får presentera oss och maten och jag är fruktansvärt nervös. Jag vill ju bara laga mat. Måste jag prata om den också? Men presentationen går bra och väl hemma, ställer jag in mig på att vänta hela kvällen på besked – men kvart över fyra ringer de. Jag har gått vidare!!!! Nu väntar den riktiga juryn – Markus Aujalay, Per Morberg och Leif Mannerström. Hjälp!

SVERIGES MÄSTERKOCK – Audition dag 2 i Helsingborg.

På menyn står Biff á La Lindström. Tänker att det borde gå hem hos juryn. Klassisk husmanskost. Mamma skulle vara mäkta stolt över mig idag om hon varit här. Och det är hon. På något sätt.

Jag packar ner grytor, kastruller, ingredienser och sedan ger jag och min väninnan Pia oss iväg. Jag är så sjukt nervös! Det är första gången i mitt liv som jag ska få min mat bedömd. Och av en kompetent, proffsig jury. Varför gör jag detta?! Kanske livet gick sin gilla gång och det började bli tristvardag…typiskt mig att “hitta på nått kul” då….

Blivande Mästerkockar….?

I Helsingborg får vi vänta ett tag i samma rum som vi var i igår. Några personer känner jag igen. En stor kille med keps som var där bland de första. Och en lång, ung kille som hade flickvän och ett helt entorage med sig. Ganska snart blir jag nerkallad till ett rum, där tre flyttbara köksbänkar står på rad. På väggen hänger Master Chef loggan som jag sett så många gåner på Master Chef Australia. Ett film crew finns på plats. Hjärtat bultar. När vi kommer in, kommer en äldre man in med förkläde och en vagn. Han blir filmad och har inte gått vidare. Han kramar sin fru och deppar lite. Det känns ännu jobbigare. Tänk om jag står där sen och måste krama Pia och säga att jag inte gått vidare….Jag lagar min Biff á La Lindström. Den långe killen med entoraget lagar ankbröst som han ska flambera (!) inför juryn….Herregud, är jag för enkel?

Klarar jag biffen?

Det går bra att laga. Det sista ska göras uppe hos juryn. Film-teamet intervjuar mig under tiden och det är ok…men när de går inser jag att jag bränt mina Lindströmmare på ena sidan! Helvete! Det är mindre än fem min kvar och jag minns plötsligt att Pia packat ner det som var kvar av färsblandningen i kylväskan igen. Jag skyndar mig och hämtar den. Det är precis så det räcker till en Lindtrömmare till. Den hinner bli precis klar…tror jag. Har ingen aning om den är välstekt när jag ska upp till juryn.

Packar allt på vagnen och blir lotsad upp ett par våningar, pudrad på näsan och sedan….Entré! Där sitter Markus Aujalay, Per Morberg och Leif Mannerström på tre pallar. Känns som jag är på väg mot min egen avrättning ungefär. Hjärtat bultar så jag tror det hörs i mikrofonmyggan jag har mellan brösten.

På med smilet! Hej!!! “Hej”, svara de tillbaka. Ser de inte väldigt buttra ut? Skrämmande seriösa. Men alla tre utbrister ”äntligen” med ett smajl när jag presenterar Biff á La Lindström. Men jag är SÅ nervös att händerna skakar när jag ska lägga upp på tallriken. Potatisen hoppar ur händerna på mig. Så skakig att Per försöker lugna ner mig….Lilla gumman….(har aldrig känt mig så liten). Till sist är maten upplagd. Juryn har smakat. Jag har slutat skaka. Jag väntar… De tittar på mig. Markus: Om jag skulle äta en Biff à La Lindtröm på en lunch….skulle den smaka…precis så här! Phu! Leif tycker den är något torr ”Men jag vet att ni har fått vänta länge”…hm..tänker jag…Han berömmer min pressgurka för perfekt balans mellan syra och sötma! Jaaa! Per är lite skeptisk mot gräddsåsen. Han vill ha skysås, men han vill också att jag ska tävla vidare i Gävle!

Genuin matglädje!

YIPPPHHHHIIIIIEEEE! Jag går vidare! Herregud! Allt släpper. Jag skrattar och gråter och kramar om dem och får mitt vita Mästerkock-förkläde. Mannerström håller om mig länge tills jag lugnat mig. Känns tryggt! Som tomten på julafton ungefär. När jag kommer ner till Pia och filmteamet är jag överlycklig! Jag kör in vagnen och tvärnitar. Glasskålen flyger i golvet och går i tusen bitar. Vi kramas, skrattar och gråter. JAG GICK VIDARE I SVERIGES MÄSTERKOCK! HOLY SHIT! GÄVLE NÄSTA!…Vad har jag gjort nu….

Man kan om man vill!

Receptet på Vietnamesisk nudelsallad hittar du här >>.

Receptet på Biff á la Lindström hittar du här>>

Foto: Andreas Wennborg (Foodges), Pia Allen, Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Comments

Jessica
Reply

Du är bäst!

pernillaelmquist
Reply

Nästa vecka är du bäst:)!

Madeleine
Reply

Härligt!!

Tror bestämt att glasskålen är på väg av vagnen på den suddiga bilden… ;) Full fart framåt!

pernillaelmquist
Reply

Ja! Vilken ögonblicksbild! Synd att det inte syntes i rutan dock. Nu tror de flesta att min väninna Pia hade skålen i golvet:).

Pia Allen
Reply

Ja, ett skakigt ögonblick bakom kameran också!
Skålen däremot hade sin egen fart… ;-)

adam
Reply

Vad kul att se och läsa ditt matäventyr.. känner igen en del känslor… nice….

pernillaelmquist
Reply

Ja, Adam. Vi är några stycken som upplevt det här. Väldigt kul att se vad men egentligen varit med om :) Ser fram emot nästa vecka….kram P

Jonas
Reply

Pernilla,
Du har fullt stöd från Kungsbacka.
Härligt att se dig igår, det var ju samma glädje som i skolan för ett par år sedan (vi behöver ju inte gå in på hur många eller….) :-)

pernillaelmquist
Reply

Jonas, absolut. Känns som det var igår! Kul att Kungsbacka stöttar! Hälsar P

Ullis
Reply

Jippie! inte visste jag du var en sån hejare på mat!! Stort intresse för mig med. Lycka till…skall följa dig med spänning!!! trevlig sida det här. Blir inspirerad och har redan kopierat Gyozareceptet för tilllagning. kanske redan i helgen. kram Ullis

pernillaelmquist
Reply

Tack Tack! Jodå! Har utvecklats till en riktig Foodie:). Lycka till med knypplandet! det är INTE lätt….men väl så gott om man får till det. Kram tillbaka

Anette
Reply

Go, Pernilla! Vi sitter bänkade :)

pernillaelmquist
Reply

Kanon! Kram på er!

Lina Ländin
Reply

Hej Pernilla
Åhhh va kul att läsa i din blogg om din resa till Sveriges Mästerkock 2011. Jag följde programmet själv och på fredag är det min tur att vara med på audition i Göteborg så det var bra att jag fick läsa lite om vad jag har att vänta mig. Jag kan ju säga att jag blev ännu mer nervös efter att ha läst…men men…det är väl bara att bita ihop, vara sig själv och köra på så får vi se hur långt det håller.
Fin blogg du har dessutom! :)
Mvh Lina

pernillaelmquist
Reply

Hej Lina! Håller tummarna och lycka till idag. ha kul och laga mat:) Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.