1862 besökte den ryssfödde Henrik Lindström Hotell Witt i Kalmar och introducerade sin biffrätt, som han plockat med sig i bagaget ifrån S:t Petersburg.  Han beställde in ingredienserna till sin biff : skrapat, välhängt oxkött, finhackade rödbetor, potatis, lök, ägg, kapris, salt och vitpeppar. Han blandade ingredienserna vid bordet inför sina hungriga gäster och bad sedan kocken bära ut dem till köket och steka dem i en ordentlig gjutjärnspanna.  Resultatet blev oerhört uppskattat och sedan dess har Biff à La Lindström alltid serverats på Hotell Witt.

I min familj, har den rosa rödbetsbiffen funnits så länge jag kan minnas. Mormor lagade den. Mamma lagade den. Syrran lagar den. Hela familjen har alltid vurmat för denna husmansklassiker.  Till vardags och till söndagsmiddag.

Jag har dock aldrig gjort den med skrapat kött som Herr Lindström själv gjorde….vilket jag tänker ge mig på framöver, utan använt blandfärs. Det blir lika gott.

Jag satsade på den klassiska rätten med tillbehör som kokt potatis, gräddsås och pressgurka i Sveriges Mästerkock. Den tog mig vidare på den resan. Varsågoda! Här kommer min version:

(innan audition gjorde jag så mycket Lindströmmare, så det får vänta ett tag. Jag glömde plåta av rätten, så det får bli en bild ifrån audition i Helsingborg)

BIFF À LA LINDSTRÖM

4 pers
ca 40 min

 

LINDSTRÖMMARE

400 g blandfärs
1 hackad gul lök
c1 1 dl finhackade, inlagda rödbetor
ca 1 dl finhackad inlagd gurka
ca 0,5 dl små, fina, hela kapris
1 ägg
1 mosad kokt potatis
en skvätt grädde
salt & nymalen vitpeppar
smör

GRÄDDSÅS
sky från biffsteket
en klick smör
2 msk kalvfond
5 dl grädde (visp eller mat…upp till dig)

PRESSGURKA
En halv tunt skivad gurka
salt

LAG
1 msk ättika
1 msk socker
1 dl vatten
1 dl finhackad persilja

GÖR SÅ HÄR

LINDSTRÖMMARE
1. Blanda färs, hackade rödbetor, lök,kapris, potatis, inlagd gurka, ägg, grädde, salt och vitpeppar till en härlig smet.
2. Forma färsbiffar.
3. Stek i smör. Ca 3 min på varje sida.

GRÄDDSÅS
1. Red ur stekpannan med lite vatten och sila av lök och köttbitar. Häll tillbaka i stekpannan.
2. Tillsätt kalvfond och grädde. Låt puttra ihop till en sås.

PRESSGURKA
1. Blanda ingredienserna till lagen i en skål.
3.Skiva gurkan jättetunt. Lägg gurkan på en tallrik. Salta och lägg en tallrik ovanpå för att pressa vätskan ur gurkan i ca femton min. Skölj av överflödigt salt. Låt rinna av.
4. Blanda gurkan med lagen. Ju längre gurkan ligger i lagen desto mer smak.

Servera kokt potatis till.

En vinnande klassiker!

4 svar

Kommentarer är stängda.