Mästerkocken Mathias Dahlgrens bok – ”Det naturliga köket” hamnade under granen i år. ”För lite mer inspiration” stod det från avsändaren (min sambo). Och det kan man lugnt säga om denna fantastiska kokbok. Det är första gången jag läser en kokbok från pärm till pärm, som det anstår en riktig Fodie, och jag häpnas av hans kreativitet och samtidigt jordbundna sätt att tillaga fantastisk mat.

Mathias Dahlgrens första matminne var när han fick gå med sin mamma och mormor till byns bagarstuga. Där fick han smaka ett litet varmt bröd med smör som smälte mellan fingrarna….Den känslan återskapar han varje dag i sina restauranger på Grand Hotel i Stockholm som han driver i eget namn: Matsalen och Matbaren.

Hans filosofi går ut på att utvinna så mycket som möjligt utav den naturliga råvaran. Och det är svårt! Det krävs kunskap, erfarenhet OCH en massa spännande köksprylar som termomixer, pacojet, ugn med ånga osv, för att kunna återskapa hans rätter. En termomixer…..hmmmm…..kanske nästa jul tomten…..Men kanske är det inte det som är själva poängen med boken, utan att den ska vara en ren inspiration. Och det är den. Jag kommer lusläsa den och ha den nära mig i köket under nästa år, för att ge mig ut på nya kulinariska upptåg!

(jag återkommer med min version av små varma bröd och smör som smälter mellan fingrarna)

Gott Nytt år!

2 svar

  1. På min ära! Jag hade också tur och fick Det naturliga köket i julklapp, av svärmor faktiskt. Håller med om att den är helt antastisk. Stod och dreglade över svensk bläckfisk, som han ju skriver om, härrom dagen men bangade på grund av tidsbrist.
    Läser gärna mer om du provar något, inte minst om det inte kräver thermomixer eller pacojet ;-)
    /Björn

    1. Jag tänker trotsa fysiken och kemin och försöka mig på något av det…på vanligt hederligt sätt (tills någon köper en termomixer). Kanske det inte ser lika fantastiskt ut…men vi får hoppas att det smakar NÄSTAN lika gott./P

Kommentarer är stängda.