När jag växte upp pratades det alltid om Mammas Köttbullar. Idag är det kanske inte så många som har tid att rulla bullar och kanske har Mammas Köttfärssås tagit över första platsen när det kommer till traditionell ”mamma-mat”. Men när det är dax för julbord, får julköttbullarna ta den tid som krävs. De är lika viktiga som julskinkan tycker jag (och mina grabbar) och på mitt julbord ska de vara handrullade, innehålla nymald kryddpeppar och göras på blandfärs. Har hört att man kan spritsa bullarna på en plåt i ugnen, men jag tycker det är lite fusk…Det ska kännas att man lagar julmat och den kärlek du förmedlar via genuint handrullade köttbullar kan du aldrig uppnå via en spritspåse.

Här kommer receptet på min mammas kryddiga julköttbullar.

MAMMAS KRYDDIGA JULKÖTTBULLAR

400 g blandfärs
1 gul lök
15 stötta kryddpepparkorn (eller fler om du vill ha mer smak)
2 dl matgrädde
1 dl ströbröd
ca 2 – 4 msk anjovisspad
smör till stekning
salt

GÖR SÅ HÄR:

1. Finhacka löken
2. Stöt kryddpepparkornen i en mortel.
3. Stek kryddpepparkorn och lök i smör utan att bränna. Pepparn exploderar i sin smak genom att du steker den i het panna ihop med löken.
4. Blanda grädde och ströbröd och låt dra i ca 10 min.
5. Blanda färsen med lök/kryddhacket och ströbröd/grädden och anjovisspad. Salta ordentligt. Färsen ska smak av salt redan i bunken annars blir de inte mycket satsmak när de är färdigstekta.Om färsen känns för ”torr” tillsätt mer grädde.
6. Rulla små köttbullar. Jag brukar ta en tsk köttbullesmet.
7. Stek i smör till de är genomstekta.

Mums fillibabba!

P.S Byt ut kryddpepparn mot vanlig svartpeppar och köttbullarna funkar året om!

Foto Peter Erlandsson